Thursday, July 24, 2008

doktor..oo....doktor....

salam untuk semua...

hari nie dah pun hari khamis..esok hari jumaat..aku baru jek balik dari jumpa doktor klinik kerajaan, yelah untuk make sure my baby dalam keadaan baik. alhamdulillah baby dah tak songsang..dan uri pun dah ke atas..tak lagi kebawah mcm aku scan ari tue...tapi yang aku tak puas hati tue..masa dia scan perut aku tue, dia cakap bahasa doktor dengan nurse tue..korang ingat aku akan paham ker...manalah aku paham...dia xterang pun kat aku..mcm maner situasi baby aku..bila selesai scan, aku tanya barulah dok. tue bagi tahu uri dah pun ke atas ...itu jek dia cakap kat aku...xde lebih-lebih..jantina pun x bagi tahu aku.....bila aku kuar bagi kad balik kat nurse,nurse tengok, baru nurse tue bagitahu aku bkepala baby dah keatas..doktor tue mcm nak cept jek wat keje dia..aku memang xpuas hati...doktor pempuan selalu mcm nie ker..atau doktor kerajaan selalu mcm nie..yelah chek up xpayah bayar..so service pun xmemuaskan....kadang-kadang x jugak..mcm mula-mula aku pegi klinik swasta,doktor tue pempuan dah berumur la...bila aku masuk,dia tanya aku sakit aper dengan nada yang paling kurag enak didengar..aku lantas menjawab..kalau saya tau saya sakit aper saya xmai jumpa doktor...dia xcek pun aku, aku bagitahu simptom-simptom tue..dia tulis..and then finish....aku ingat pesakit jek ader karenah...doktor pun ader karenah jugak...xkanya aku nakkan layanan istimewa..aku bukan doktor,doktor tue yang doktor...jadi bila aku bukan doktor,aku tak tahu..dan bila aku xtahu..explain la kat aku....payah sangat kah...huhuhuhu:)))

13 comments:

KAKTINY said...

doktor periksa ibu mengandung ni mmg camtuh.. nak nak plak yang doktor kerajaan nih.. (pasai tu anak no.2 kaktiny maleh nak pi check doktor kerajaan...)

kalau 'depa' (doktor tu ler) tgk baby kita tu 'ok' then, tak dak pasai ler dia nak 'explain' pjg lebar kat kita.. TAPI kalau 'ada problem'.. hah.. dia suh kita pi spital plak.. (pun dia tak explain..)

kaktiny dah kena dah.. dah tau sgt (dan kaktiny pun maleh nak dengar dia explain.. utk explaination, kaktiny pi klinik swasta.. masa ni cikabang tanya doktor cam dia lak nak amik medic..)

kamar hati said...

alahai...ciannyer hang ngah...
aku rasa doktor tu tgh carpet merah kot...tu yang dia malas nak explain kat hang tu....hiihihih...

ladylikeme said...

KAK TINY> tue la pasl..mcm nak bom jek klinik tue..biar padan muka diaorang

KAMA>biaqpilah tengah carpet merah ke hijau ke...aku kan pesakit...xpaham aku

Akak said...

Salam ladylikeme...

dah pi check eh, alhamdulillah baby sihat..

Klinik kerajaan mmg mcm tu, asyik nak cepat jerr, kalau pi klinik swasta puas hati, doktor & nurses pun friendly..

Akak ke3 3 anak beranak kat sepital swasta..

ladylikeme said...

AKAK > tue la pasal..ingat nak pi swasta jerk..tapi takut gak kalau ader masalah,depa tolak pi GH lagila..nurse nagn doktor wat tak layan jerkkk

kEroLL said...

nasib baik semuanya dah ok...
alhamdulillah..
menjawab persoalan akak, kalo org yg hilang, lglah sy tlg cari .. ;)

http://www.izwan.tk

Princess Liyana said...

Alahai.apalah salahnya terangkan kat ibu sorangni, risau tau dia.nanti yana cubit doktor tu ok:p huhu

chinta said...

sabar yek...doktor ada segelintir yg mmg mcm tu malas nak explain...sbb diorang bnyk patient nak layan...unless, tanya la kawan yg mmg doktor, dia akan terang satu2...

ini I yg buat sbb ada sakit, kawan siap conteng2 atas kertas kasi kuliah medic! then barulah paham mcm mana, kenapa, rawatan n smua2 la...he..he...dan FOC!

sepi said...

akak bukanlah tak suka nak g spital krjaan, tapi dah kena bila bawak ayah yg masuk wad. bukanlah kita mintak layanan mcm "raja", tapi sikap setengah dari mereka, wat kami adek beradik rela bawak ayah g spital mahal, asal ayah selesa...

jaga mkn eh dek... :-)

S.YanaZ said...

Salam.
Apa2 pun, yg penting sekali...
Ibu&Anaknya sejahtera.

kan....kan...kan....
:)

cikgooden said...

pernah dulu2..pi klinik kerajaan..suruh check.kalau nak scan pi swasta..dah pi swasta scaan ada masalah suruh pi kerajaan..nak cepat suruh gi swasta..gi swasta..ada masalah suruh gi spital kerajaan!..rasa macam bola ja disepak terajang sanan sini..( bukan aku!..bini aku la.Aku tak buleh ngandung)..kesudahannya anak aku keluaq ikut tingkap!..

Amiene Rev said...

Hayakallah,

Kalu lagu tu, kito bawok kecek Kelate, bia doktor tu seda sikek.

Bakponyo la dia gi kecek bahaso dokto denge nerh dio tuu...

Kade-kade doktor ni, oghe kato, gitula kejo ehnyo. Dio bagi preskripsi nge nasihak jah.

Penerange, jaghe-jaghe.

kad0k. said...

betul tu..kalau tau sakit apa..xyah jumpa doc..g pharmasi aje beli ubat..hahhaha

 
Header Image by Colorpiano Illustration