Thursday, November 27, 2008

pengalaman bersalin part 2

oklah aku smbung experiance aku...

masuk jek spital taiping...doktor akan cek sebelum masuk ward..doktor tue kata...tak taebuka lagipun...ceh kurang asam punya misi nieee..mcm mana la dia wat keje...kalau tak terbuka lagi..aku balik umah dulu...biar sakit dirumah....nie dah masuk spital..aku minta balik doktor tak bagi sebab dia kata aku dah overdue...
dalam hati nie tuhan yang tahu....
so..terpaksalah aku masuk spital..duk second class sebab hubby aku kan keje gomen...duk di ward..aku tak rasa sakit pun plak..dia wat acah main plak...
mak aku kat kedah dah bimbang...aku kata xpayah mai la....sebab aku tau kalau mak aku mai...mesti dia kelam kabut...mak aku mana penah dengar cakap aku...hari khamis aku masuk ward..hari jumaat mak aku mai...

so..ari tue terpaksalah aku berbuka posa.....duk di spital memang xposa...yelah..sebab menunggu hari..tapi aku sakit lama-lama sekali....bila tya nurse..aku sakit tak bersungguh....aku pun tak tahu sakit bersungguh tue mcm maner...yelah my first baby kan...perit sungguh hanya tuhan yang tahu...

malam jangan cakap lah..habis ward tue aku kawat...sampai,misi tue kena bagi aku ubat penahan sakit..baru bleh lena..

hari sabtu...
doktor mai melawat pagi tue dan bagitau nurse, kalau pkul2 satgi aku dah terbuka 2cm pun...tolak aku masuk labourroom...
so..tengahri tue hubby n mak aku serta mak mentua aku datang melawat...aku tengah sakit....hubby tolong tenangkan aku...

pukul 2..nurse tue mai....cek dan kata pintu rahim aku dah terbuka 2 cm....so..setelah minta maaf kat hubby, mak mertua ngan mak aku...aku pun masuk ker labourroom sambil ditemani oleh hubby..sayangnyer hubby bleh temankan aku sampai pintu masuk labourroom sahaja..puas hubby pujuk nurse tue nak masuk...tapi nurse tue tak bagi..memang prosedure dia suami tak bleh masuk..so terpaksalah hubby tunggu kat ruang menunggu...

lama aku masuk lobour room..
sakitnyer hanya tuhan yang tuhan yang tahu...sakit bersalin adalah sakit kedua selepas sakit nak mati kan...so..batapa peritnyer....yang aku paling tak tahan sekali adalah masa nak cek baper cm dah tue...dah dua jam..pintu raim aku baru terbuka 4 cm..masa dah pukul 4...
bilik yang aircond dah tak terasa aircondnyer...aku hanya mampu membaca ayat-ayat yangdipetua bagi mudah bersalin...pukul 5 petang ..nurse masukan ubat dalam rahim aku melalui tiub yang ke saluran darah..dia kata ubat tue bagi aku sakit..dan pintu rahim akan terbuka cepat..dan bagi bagi ubat penahan sakit..malangnyer..ubat penahan sakit tue tak mampu nak menahan sakit yang ditanggung...

pukul 6..pintu rahim aku masih lagi 4 cm...sakitnyer hanya tuhan yang tahu...aku hanya mampu memegang towel untuk melegakan kesakitan aku....di kiri-kanan aku juga sama, ibu-ibu yang sedang mempertaruhkan nyawa untuk melahirkan satu nyawa....pukul 8 malam aku minta doktor operate aku sebab aku emmang xtahan sakit..doktor xmau operate katanyer lebih baik bersalin normal...

pukul 12 tgh malam...pintu rahim aku baru terbuka 8 cm, doktor kata anak sulung kena tunggu 10 cm..so dia akan tunggu dua jam lagi...aku masih lagi belum bersalin dan masih lagi menangung kesakitan....aku hanya mampu mengucap dan keadaan aku memang sangat lemah..sebab dari masuk labour room.misi tue hanya bagi aku minum secawan air..sampai lah pukul 1 pg..bila mana jantung baby aku semakin lemah...nurse-nurse dalam tue mula panik..mula panggil doktor yang baru masuk bertugas untuk memberitahu keadaan aku..doktor yang berbangsa melayu tue mula marah kepada nurse2 tue..dia kata kenapa mesti tunggu dua jam lagi..kalau pintu rahim lambat terbuka,takkan awak tak tahu risikonyer..hubby aku dibawa masuk dan diberitahu bahawa aku akan dibedah untuk menyelamatkan nyawa baby...

hubby aku angguk tanda setuju..pukul 1.30 aku dibawa masuk ke operation room...dan dicucuk ubat bius...hilang segala kesakitan aku,bila nurse tue cucuk ubat bius...dan pada pukul 2.01 minit..aku mendengar bayi aku menangis....

pada pukul 2.30..aku di bawa masuk semula kedalam ward..hubby aku menemani aku masuk kedalam ward..setelah selesai...hubby aku mengucup dahiku dan menyuruh aku berehat...

pukul 8.30 pagi...aku melihat baby aku...hilang sudah segala keperitan yang aku tanggung....itulah FIRAS ISYRAQ B. SHAIFUL ANNUAR

esok la ek aku publish kan pic baby firas yer....

9 comments:

kamar hati said...

selamat datang baby Firas Isyraq....moga membesaq bagai sang juara k...muahhhhh....

(",)

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

toreh jugak ka?..kata tak tak toreh?..

la..takdak lagi gambaq baby..
nak kena tunggu lagi ka?
ha ha ha...

KINI said...

tahniah! ..
nama dia kusssss semangat sampai kembung mulut nak menyebut nih ... apa maksudnya tue..sedap nama tue..

Mr. Azman @ Kreuger said...

aduh.... macam nak gugur jantung ar
akak aku bace entri ni... kekeke
mengalah kan orang nak besalin le
plak...

argh.. next next next year..
kompom, mesti aku lagi tak tentu
hala... ekekeke~

Kreuger®

ladylikeme said...

kamarhati>betul..betull

cikgooden>bila masa plak kata tak toreh..kena gak...gambar baby..tengah usahakan lah nie

kini>memberi sinar kecerdikan..memang lah sedap...40 hari ooo pikir nama tuee

kreuger> betul..hubby akak pun xsenagn duduk diluar menunggu terlalu lama.....nanti sampai lah giliran kamu plak yer

hans said...

salam..maaflah mengomen dekat sini wat pertama kali...
fuh,takut plak membaca entry nih..
tapi dalam masa yang sama teringat pada mak yang melahir dan membesar kita...
thanks ekk publish entry nih...
penuh bermakna...

cuma yg menjadi kemusykilannya,akak(kalau xsuka panggilan ni gtau,nanti tukar) mengandung anak sulung kan?bukan suami kena masuk tgok macam mana akak melahirkan ker?

sedap nama anak...

Mrs SM said...

itulah kelebihan seorg wanita berbanding lelaki.... tahniah atas kelahiran baby firas..

ladylikeme said...

HANS>mekasih sebab sudi membaca..coretan yang tak seberapa nie...tertakluk kepada procedure sesebuah hospital kerajaan..sesetengah hspital..hubby bleh masuk..sesetengah xbleh...

kak sue> betul..betul

kad0k. said...

konpem x bg wife baca ur entry ni..mau dia takut nanti...hahahahahahahha

 
Header Image by Colorpiano Illustration